tisdag 17 juli 2012

Minnen från Danmark - del 2

Jag hade bara räknat med 2 delar i min lilla "mini-serie" med minnen från mina resor. Jag insåg dock att jag har fotat mer de sista åren och att jag 2010 gjorde ett par av mina mest spännande, vackra och annorlunda resor. Från de två resorna finns den mängder med foton jag skulle vilja dela med mig av, av upplevelser och rekommendationer. Åhh så gärna jag skulle vilja åka till några av de här platserna privat - några med bara J och några med hela familjen.

I början av sommaren var jag på en resa med temat gourmet och lokalproducerat. Vi var på öarna Lolland, Møn, Askø och Fejø. De två sistnämda ligger mellan Själland och Lolland och har ett klimat som skiljer sig från resten av landet. Det är fler soltimmar och på de öarna kan man bl a odla vindruvor och det växer fikon och mandelträd i trädgårdarna. På en av öarna har den danska kändiskocken Claus Meyer del i en vingård och att stå där i 25-gradig värme och dricka vitt, kylt, fantastiskt gott vin var en häftig upplevelse.

 







Men vi började hela resan med att paddla kajak och fika hos dem som guidade och lärde oss. Det var oerhört varmt och frun i huset hade bakat och bullat upp ett jättebord. Det var så trevligt att vi höll på att inte komma vidare alls. Charmig trädgård med ett väldigt annorlunda utedass hade de också.....
Vi kom vidare, inte så långt dock.... till ett närbeläget ciderpresseri.



 
 

Vi drack också ett väldigt gott rött vin och åt smörgåsar med skinka från en väldigt speciell gris. En som såg ut som ett får! Det var så gott och trevligt att vi faktiskt missade färjan tillbaka till fastlandet. Som tur var fanns det kontakter så de kom tillbaka och hämtade oss - mot en liten slant.
 


 Sista dagen skulle vi till Møns Klint. De vackra, vita klipporna jag hade med i förra minnesdelen. Vi hade hafty fantastiskt väder hela resan men självklart inte när vi skulle se den otroliga utsikten. Men alla var lyriska: Det var trollskt i skogen och dimman svepte kring oss som en slöja. Liselund Slot såg ut som taget direkt ur en sagobok.En magisk upplevelse!




 Nästa resa, och den sista det året, var till Nordjylland. Vi åkte på hösten, det var småregnigt och ganska kallt men det ville jag ha. Varför då? Jo, temat var spöken. Första natten bodde vi på Kokkedal Slot där det spökar. Vi var ensamma på slottet med dess långa korridorer, tjocka väggar och massor med levande ljus. Ingen hade behövt säga till mig att det spökade, det hade jag blivit övertygad om ändå. Dessutom var det julpyntat. Det var tomtar och änglar på var enda ställe det gick att sätta dem på.
Vi åt fantastisk mat även om det var spökligt att sitta själva i de olika salongerna. På morgonen sken solen och då var skepnaden en annan.



  Slottet är helt fantastisk och jag skulle gärna tillbringa en höst- eller vinterhelg där med min älskade J.

Vi var också på Voergaard Slot och tittade på blodfläcken som inte går att tvätta bort. Den envisas med att komma tillbaka oavsett hur mycket man skrubbar. Ett vackert slott som är mest museum, men också används privat ibland.
 


På resan var vi också på Bangsbo i Frederikshavn och på Børglum Kloster, som var otroligt spännande. Idag är dte privat och drivs som lantbruk. Man kan prata om boyta här - och vilken häftig miljö. Paret som bor där hävdar att de känner munkarna som spökar, de ca 200 själar som inte har fått helt ro, men de säger att alla är fredliga och att det känns tryggt att ha dem kring sig.



Vi avslutade i Aalborg med att göra våra egna smørrebrød. Dem har jag inga bilder på, jag antar att vi helt enkelt var för hungriga för att fotografera dem. Men utöver att göra maten fick vi också blanda vår egen snaps. Det var ca 1½ månad kvar till jul så vad passade bättre än att blanda sin egen julsnaps?















Allt för den här gången! Jag återkommer med resten en annan dag! Danmark är härligt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar