fredag 26 augusti 2011

Den underbara middagen

Jag har ju prisat och hyllat middagen vi åt i Aalborg, på min 2-dagars resa med väldigt trevliga människor. Vi hade fått en trevligt program där vi skulle se staden och en del hotell och så skulle vi äta på restaurant Mortens Kro. Jag har under många år hört mycket om den restaurangen, så mycket positivt att jag har haft en längtan att få äta där och nu skulle jag verkligen göra det. Gissa om jag blev glad när jag såg programmet!

Vi kom dit vid 19-tiden, till den häftiga och modernt inredda restauarngen och förväntan var hög. Lounge-stämning med skön musik i bakgrunden och en välkomnande värme spred sig när vi klev in.


Först kom det in ett glas champagne av den finare sorten, tillsammans med en liten tallrik med laxtartar. En smakbit som helt enkelt smälte i munnen, så fantastiskt gott var det.



Efter champagne och laxtartaren följde en vacker rätt som bl a bestod av rökt öring och vaktelägg, ännu en rätt där alla smaker gifte sig i munnen. Det serverades tillsammans med en härligt friskt vitt vin som självklart passade perfekt och var ett av de godaste vita viner jag druckit: Tysk Riesling, Peter Laur fass 6 2010 Sarr.


Förrätt nr 2 bestod av en korngrynsrisotto med färsk basilika och grillade pilgrimsmusslor. Vad ska jag säga? Fantastiskt gott räcker inte riktigt till..... Till musslorna serverades ett vin som vi tyckte var lite tråkigt efter det förra men så snart vi hade fått maten på bordet och skålade till den, var det som om någon hade bytt ut vinet i glasen. YerringStation Reserve Chardonnay, Australien 2008.


När vi kom så här långt så hade vi använt bestick och alla glas som var framdukade men då kom det fram ytterligare en uppsättning med besick, 2 knivar och 2 gafflar + 2 vinglas till.

Därefter följde förrätt nr 3: Ungtupp, fylld med svamp, på en bädd av kantareller och flingor av vit tryffel. Till den fick vi en Pinot nero alto Adige Italien, Nals Margreid 2008.


Vi småpratade och hade det väldigt trevligt runt bordet och middagen tog tid - som jag tycker att det ska ta. Jag gillar att sitta länge och njuta av maten men är van vid att alla äter så snabbt. Det är sällan jag är sist men jag hade en trevlig person i sällskapet som faktiskt var klar med rätterna efter mig. Det gillade jag väldigt mycket! Det ska jag komma ihåg att berätta vid matbordet hemma, där jag alltid blir retad för att jag är så långsam.....om de inte redan har läst det här vill säga.

Nu började vi bli mätta men på ett skönt sätt. Inte så där jäst man kan bli utan behagligt mätta. Men vi hade ju fortfarande en uppsätting bestick kvar.
IDå kom oxfilén in på bordet. Helt perfekt i min smak. Dvs riktigt röd och perfekt grillad. Den fina köttbiten vilade på en bädd av tomater och omgärdades av aubergineröra. Mums säger jag bara.
Vinet till var en 2007 Vinas de Gain, Artadi Rioja, Spanien.


Vi var inte klara än. Efter dessa utsökta rätter kom självklart en lika fantastisk dessert bestående av hallonsorbet, vit chokladparfait med färska blåbär, björnbär och hallon. Till detta serverades en iskall, kraftig och söt rödvin, ett rött dessertvin - om sådant finns. En 2008 Recioto Della Valpoliciella, Recchia,Veneto, Italia.


Denna utsökta middag rundades av med en kopp kaffe och fat med små goda chokladbitar som var en perfekt avslutning på en lång, fantastisk middag. Jag kan alla gånger placera in den på min topp 3-lista av bästa restauranger jag har ätit på. Just nu kommer jag inte ens på någon som slår denna i mat- och miljöväg. Mortens Kro har en personal som får gästen att känna sig välkommen och avslappnad och som är värd en resa i sig. Tack för att jag fick vara med om den här kvällen!

http://mortenskro.dk/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar